יום שלישי, 28 ביוני 2011

התנועה העממית נגד יוקר המחירים בישראל

ההתקדמות הברוכה של המחאות נגד יוקר המחירים בישראל תופסת תאוצה מיום ליום. אם היא תימשך מספיק זמן אולי יחולו כמה שינויים בשוק שלנו.
לפתע, כל המדיה מפרסמת תחקירים כאלה ואחרים בנושא. כל תחקיר עם כותרות ענק. כל תחקיר חושף עוד שערוריה כזו או אחרת בתחום המחירים.
איפה היתה המדיה לפני חודש ? לפני שנה ? לפני חמש שנים ? את מה בדיוק הם חוקרים ואיזה תגליות נעלמות הם חושפים ? הרי כל ישראלי, ובודאי כל ישראלי שביקר פעם בחו"ל, מכיר היטב את המצב. ממשחת שיניים דרך טלפון סלולרי ועד למכונית ודירה הכל יקר בישראל. חלק בגלל המסים - אבל בפירוש לא הכל.

אז איפה היתה המדיה קודם? זה כנראה די פשוט - אסור להיכנס למלחמה עם המפרסמים כי שם מונח הרווח של המדיה. מי שיפגע, נניח בתנובה,  יפסיד את הפרסומות של תנובה ויינזק בכיס.

איך לפתע השתנה המצב ולמה מותר לפתע ל"חשוף את האמת" ? גם זה כנראה די ברור. אמנם מסוכן לכתוב נגד מפרסם יחיד אבל כאשר הסערה הציבורית מספיק חזקה והתלונות מוטחות בכלל המפרסמים (אין הפליה..) אז מדובר בחדשות המבטאות את רחשי הלב של הציבור והכל בסדר. נזכור גם שכאשר כל המדיה עוסקת בכל מגזרי השוק נעלם הפחד מפני הפסקת הפירסום - כי הרי לא סביר שכל המפרסמים יפסיקו את כל הפירסום בכל ענפי המדיה.

נוצרה רשת בטחון ולפתע יש "עתונות לוחמת". כל כתב זוטר שופע תחקירים שאינם מחדשים דבר לאיש אבל לפחות (ותודה על כך) מלבים את המחאה ושומרים עליה מפני התמוססות.

עדיין לא חשפו את הכל, אפילו לא את קצה הקצה של הכל. הקוטג' הוא רק דוגמה אחת מיני רבות.  נראה מי "יחשוף" ראשון שערוריות נוספות, הנה כמה הצעות :
- מחירי התרופות האמיתיים וההסדרים בין היצרנים לקופות החולים. איך זה שחלק מן התרופות השגרתיות עולות לקופה פחות מהשתתפות החבר? איך זה שתרופות שגרתיות מסופקות באריזה קטנה מזו של המינון המקובל (כמו אנטיביוטיקה) כך שצריך לרכוש שתי אריזות ולשלם פעמיים השתתפות עצמית ?
- מדוע סוללות למכשירי שמיעה לא רק שאינן בסל אלא שהן נמכרות, נניח ברעננה, במחיר כפול או משולש ממחירן בחנות מכובדת ברחוב אוקספורד בלונדון ? בלונדון עלות החנות נמוכה יותר? בלונדון שכר העבודה נמוך יותר? המס נמוך יותר?
- זה נכון גם לסוללות מכל סוג אחר... גם למכשירי גילוח, גם לסבון, גם למשחת שיניים, גם למברשת שיניים - בקיצור, לכל מותג שיש לו סוכנות בלעדית לישראל שנהנית מהגנת מכון התקנים, המכס, משרדי הממשלה ומי לא. זה עוד לפני שהגענו אל האורז, השמן, התה והקפה, הגבינות הקשות וכו' וכו'.

אין טעם לנסות לפרט כאן את כל המוצרים שמחירם מופקע בישראל. אשאיר את זה למדיה, אפשר לפרסם כל יום תחקיר במשך שנים בלי למצות את הנושא.   

יום שני, 20 ביוני 2011

תפנית מוזרה בענין מרד הקוטג' התפרסמה היום

עובדות מוזרות מכל דמיון : חבר כנסת אחד (אקוניס שמו) העלה הצעה "מופלאה" לפתרון יוקר המחיה בישראל. ההצעה כל כך מופלאה עד שנדמה לי ששום חבר כנסת לא היה מסוגל להגות אותה ללא סיוע של לוביסט זה או אחר, אבל על כך ודאי לא נשמע לעולם.

מה ההצעה? נוזיל את עלויות המחיה על ידי ביטול מס ערך מוסף על מצרכי מזון, כולם - לא רק קוטג'.

מה המשמעות ?

פתרון מופלא נוסח ישראל שלפיו על פני הדברים כולם מרויחים.
 והאמת :
- המדינה תעביר כסף מכיס אחד של משלם מסים לכיסו השני -  כי מי/מה מממן את ביטול המס?
- מי שלא משלם מס ימשיך לצחוק ורק ירויח
- המדינה תמצא מקור אחר למימון הקטנת ההכנסות (קיצוץ בחינוך? העלאת מס אחר?)
- העם ישמח, ישכח וינטוש את מרד הקוטג'
- יצרני המזון, היבואנים והמשווקים ינשמו לרווחה וימשיכו לסחוט את הציבור כי השלטון יסיר מהם דאגה וישמור על  ההכנסה של בעלי ההון. מס מלא הם ממילא לא משלמים כי יש להם יעוץ מס משובח.
- חברי הכנסת שיצביעו בעד ירויחו כמה קולות בבחירות הבאות
- האוצר שיתנגד יצא מנוול (וזה תמיד משמח את כולם)

אבל עיקר שכח אותו חבר כנסת : זה אמור להיות מרד צרכנים אמיתי ראשון במדינתנו. המלחמה היא נגד יוקר המחיה שמתנקז לכיסים של בעלי הון בודדים ו/או לאוצר המדינה. תוצאתו אמורה להיות הזזת המדינה לכיוון נורמלי לאורך ימים. 
הפתרון המוצע רק ינציח את המצב על ידי דחיית מרד הצרכנים.

ובכלל, למה לא לבטל כליל את המע"מ ? הכל כמעט יוזל לתקופה מסוימת עד לסבב הקרוב הבא של העלאות מחירים שיקזזו את ביטול המס. כבר היו דברים מעולם.