לטעמי עיסוקים בתחום האמנות אינם שונים מכל תחום אחר שלא נכלל על ידי "המבינים" בהגדרת אמנות. זו כמובן דעה אישית שאינה מקובלת על אלה שהחליטו שהם האליטה. שלש אבנים ודלי חלוד הן "מיצג" שראוי לתמיכה ואילו רהיט עץ מופלא הוא "נגרות" קרי עבודה שחורה, לכל היתר "אומנות". והנה, הנגר המוצלח והמבוקש דורש מחיר גבוה יותר בעד עבודתו והצרכן מבין את הסיבה לכך ומשלם. אין שום סיבה שסופר מצליח לא יקבל תשלום גבוה יותר מסופר מתחיל. ענין של מיקוח עם ההוצאה לאור - או שלא נאה לסופר להתמקח ?
בעקביות עם דעתי לעיל, כמו בכל מקצוע ועיסוק, הסופר המצליח יצליח (והוא יכול ורשאי לדרוש מהוצאת הספרים לא להוזיל את ספריו על חשבונו) ומי שפחות מצליח, מה לעשות.
אף אחד לא יכול להכריח צרכן לקנות ספר שאינו רצוי לו - ובמחיר גבוה. לכל היותר יקח אותו במתנה במבצע כספר רביעי הנוסף לשלשה שכן רצה.
אבל גם בלי להסכים לדעתי לעיל מה שהחליטה הועדה הוא בגדר איוולת.
1. אם הוצאות הספרים יכולות ורוצות למכור ספר במבצע ב 25 ש"ח הן יכולות למכור אותו באותו מחיר גם לא במבצע.
2. אם שוחרי ספרות יקנו גם במחיר הגבוה כל שרשרת השיווק תחגוג על חשבון הצרכן ותחת הכסוי של "יש חוק" - בדיוק כמו שקונים דלק ומקללים. תחרות בין ההוצאות והמשווקים כבר לא תהיה.
3. במחיר אחיד גבוה יהיה מונופול לסופרים מוכרים, סופרים חדשים לא יגיעו למדף. עדיף שההוצאות יבינו שאין חובה שכל הספרים יעלו 84 ש"ח כנהוג היום (לפני מבצע). אין שום סיבה שלא יהיו ספרים יקרים בצד ספרים זולים גם ללא מבצע.
4. אם שוחרי הספרות לא יקנו במחיר הגבוה אז או שלא ידפיסו ספרי מקור (לא בדיוק עוזר ל"תרבות" וגם לא לסופרים) או שיוציאו מלכתחילה במחיר נמוך (ראה סעיף 1) וזה לא בדיוק יעזור לסופרים.
אז מה בדיוק עשיתם ? למי בדיוק עזרתם ? לא לציבור הקוראים ולא לסופרים החדשים.
-עודדתם תרגום על חשבון מקור (לא דבר רע בפני עצמו אבל מחטיא את המטרה המקורית). ראוי לציין כי המתרגמים נשארו מחוץ למסגרת החוק. לטעמי גם ככה אין מספיק הערכה למתרגמים הטובים וחבל. מלאכתם קשה, לעתים קשה מזו של הסופר. סופר טוב שולט בשפתו. מתרגם טוב חייב לשלוט בשתי שפות וגם להכיר את שתי התרבויות כדי שיוכל לעשות את מלאכתו נאמנה.
- בסקר העולמי הבא על מידת הקריאה נראה ודאי שעם הספר קורא פחות ספרים לנפש לשנה ואז תקום וועדה נוספת ותחפש דרך חדשה עקומה לתיקון המצב.
אוי לנו שאלה נבחרינו ואלה שרינו.